SmallLogo

Vad är Stubbologi?

Favoritböcker Favoritböcker

Kul att så många har hittat hit och återkommer. Jag gör det här för mitt stora nöjes skull. Vildmarksliv, utetid och att upptäcka naturen med barnen ger mig verkligen mycket och det nördar jag gärna ner mig i. 
 
Jag har förmånen att träffa många av er som besökt sidan irl och uppskattar all feedback. Det är jättekul. Den vanligaste frågan som jag får när någon kommenterar min hobby är ”Vad är Stubbologi egentligen?”. Det är en bra fråga och jag har faktiskt tänkt lite mer på det än att bara hitta på ett nickname. Jag behöver berätta en historia för att ge bakgrund och då får ni än en gång ursäkta om jag blir lite långrandig…igen.
 
I mitt jobb utgår vår rådgivning ofta från vad du som kund har för drömmar och mål, för att förstå dina behov och kunna ge råd som passar dig. Det gillar jag, för jag gillar att drömma och sätta mål själv. Ibland så når jag inte riktigt fram när det gäller privatlivet och mina drömmar. Jag gillar att fantisera, men vi är fyra i familjen och det innebär kompromissande på hög nivå. Jag tror också att det handlar om att gränsen mellan fantasier och drömmar med uppsatta mål flyter ihop. Jag ska försöka skilja på det nu.
 
När jag fantiserar, du vet på det där sättet utan gränser och verklighetsförankring så handlar det om att bo på en gård omgiven av skog, med djur och odling. I den fantasin kan jag och familjen leva av det jorden ger oss och vara självförsörjande. I fantasin är det någonting vackert, harmoniskt och problemfritt. Nu är det inte så att jag på något sätt jobbar för att hamna i den situationen om 10 år. Jag tror inte heller att verkligenheten i det fallet kan överträffa dikten så jag nöjer mig med att njuta av fantasin.
 
Min fantasi började nog ta form under en period när jag gick på högstadiet och gick jag in i en fas då jag läste väldigt mycket böcker. Jag bestämde mig för att läsa boken Utvandrarna av Vilhelm Moberg och blev helt tagen av berättelserna om livet med strävan för att överleva under knappa förhållanden. Jag tror i efterhand att igenkänningen från min egen pappas berättelser om sin uppväxt spelade in för att skapa en så stark upplevelse. 
 
Vid något tillfälle när vi var på besök hos min mormor som bodde i Hagfors pratade vi om boken och det fick henne att minas tillbaka. Vilka berättelser hon kunde berätta om ett helt annat liv, hämtade ur verkligheten. Hennes mamma hade haft jobb som piga på Mårbacka under några somrar och skött om sysslorna på gården. Detta var en fantastisk upptäckt som jag inte hade hört talas om tidigare. Det var som en direkt länk in i en värld avförfattare som jag beundrade. Konsekvensen blev att jag i princip bara läste böcker av proletärförfattarna och Selma Lagerlöf under några år. Ett något udda intresse för en tonåring, men en god grogrund för en fantasi som består.
 
Drömmar däremot är något som jag tänker mig är uppnåeliga och också bör eftersträvas eftersom det gör mig lycklig. Det är där Stubbologi kommer in, en slags fantasi light. Min dröm är ett liv närmare naturen. Högre frekvens på inslagen av frilufts- och vildmarksliv i min vardag. Inte det svarta eller vita, utan kombinationen.
 
Jag är svårt beroende av storstaden genom hela dess utbud av jobb, nöjen och det sociala livet. Min familj, framför allt min fru är snäppet värre med asfalten under fötterna som en snuttefilt. Åtminstone har det varit så. Min argumentationskampanj och våra erfarenheter av utflykter, skidsemestrar och fisketurer (nåja) de senaste åren har närt ett behov av mer av samma vara. För harmoni, och nu talar jag för mig själv, infinner sig ofta när jag får sitta på en stubbe i skogen. Så stubbologi är min filosofi. 

Kommentera gärna: